Z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego odbył się w naszej szkole Tydzień Zdrowia. Połączony on został z wielozadaniowym konkursem.

W poszczególnych dniach promowaliśmy zdrowie, nosząc kotyliony symbolizujące warzywa w ustalonych kolorach. W poniedziałek był to kolor żółty, we wtorek dominował zielony, w środę – czerwony, a w czwartek – biały. Zadanie okazało się niełatwe. Trzeba było nie tylko wybrać właściwe warzywo, ale także wziąć pod uwagę możliwość jego wykonania w formie kotyliona.

I tak w poszczególnych dniach dominowały w naszej szkole: marchewki, dynie, pomidory, ogórki i brokuły, a także kalafiory, korzenie pietruszki i selera.

Pozostałe konkurencje wymagały od uczniów pracy zespołowej, bo należało ułożyć i zaprezentować społeczności szkolnej wiersz o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem, przygotować piosenkę, a także wykonać okolicznościową gazetkę tematyczną. Jedną z konkurencji było także przygotowanie ciekawego warzywa lub kompozycji.

Wszystkie zadania były surowo, ale sprawiedliwie oceniane przez niezależne jury, w skład którego weszły Panie: Marzenna Sobkiewicz, Anetta Oleksiewicz i Dorota Madaj.

W piątek zostały ogłoszone wyniki i wyłoniono zwycięzców. A ponieważ w tym październikowym tygodniu promowaliśmy zdrowe odżywianie, toteż nagrodami nie mogło być nic innego, jak półmiski owoców.